Ni hnuhnungah chuan mitthite chu kaihthawhin an awm ang a, mi zawng zawng Krista rorelna thutphah hmaah an lang ang a, he dam chhunga an thiltih that leh that loh ang zelin relsak an ni ang. Article dang i chhiar duh chuan, "Krista Beiseina Siamtu" tihah khian i click dawn nia. pathian thlarau in a a hiploh chu tumah isua hnenah an kal ngailo 5. Veng leh khawtlang tinah, mahni theihna leh thiamna zawna tlawmngaih chhuah a la tul reng a. Hei hi 'nun dam' chu a ni. Khawpui chhungah ngat phei chuan 30% kai phak kan awm ta meuh lo. has 11,567 members. Pathian chuan thil zawng zawng hi ni ruk chhungin thu maiin a siam vek a ni, a ni tan chuan thiltih harsa rêng rêng a awm lo a ni. Heng sual zungte hian sual rah tha lo tak tak a chhuah thin a. Asperger natna chu tumah kawm lo natna a ni. 14:12 Mi ngaiha kawng dik ni awm taka lang A tawp chu thihna kawng ni si a awm. An sual vang leh awmherh vang ni bik miah lovin mi tam tak chuan natna khirhkhan an vei a, natna khumah mangang takin an awm a, an chhungte pawhin beidawng takin an thlir mek tih. Duhthlan theihna zalenna neitu te chu mihringte hi an ni a, an mahni avang hian khawvel hi siam a ni. POSTED by Lka Chawngthu Pathian sawichhia awmzia Thlarau Thianghlim sawichhia awmzia Sual ngaihdam theih loh 1. Joshua 3 thu hian Pathian thiltih dana danglam ngai tawh lo tur, kumkhuaa Pathian hnathawh zel dan, uar takin a tarlang a. “India ram ah darkar 1 chhung chauh ‪#‎Dictator‬-a dah ni ta i la, ka thiltih hmasak ber tur chu zangnadawmna pe nghal lovin Zu dawr ka khar vek ang” -Mahatma Gandhi. Heng Lockers te hi Coin lo chuan chahbi pawh awm mahse a hawn theih loh ani. rah beh leh mi thuhnuaia awm kumkhua tur,. Kum 2 liam ta mai kha ka nun a ka thil tawn ropui ber, ti ila a ropui lemlo na a ka tan cuan kum ropui tak, ka mitthla a cham reng, second tin deuh thaw a ka thinlung a ka hriatchhuah thin, nimin lawk ang mai a fiah leh chiang ala ni. Amah chu Thlarau, mahnia awm a, hmun tina awm, thlarau dang zawng zawng leh thil dang reng reng laka hrang si a ni a. Lalpan, amaha rinna nghattute chu ral atangin, i harsatna leh i buaina te kha bo rawh se, a rawn tihsak lo. Tirh 1:1-2-ah chuan, “ Theophil, hmana lehkhaah khan, Isua thiltih leh a zirtir tantirh zawng zawng thu kha ka ziak a ni; Thlarau Thianghlim tanpuia a tirhkoh thlante hnena thu a tiam zawha vana hruai chhohva a awm tak ni thlenga thu kha” tih kan hmu. He games hi chu Hit cher cher tak a ni, Game Star Rated pawh a sang khawp mai, “In 2007 more than 25 million copied have been sold between all the games of the franchise, at the middle of 2009 there were more than 30 million copies sold”. Chuvangin, mitin hian engtik ni ah emaw chuan kan thi dawn tih kan hria, mahse kan thih hun tur tuman kan hre lo. Pathian chu engkim bul leh tawp a ni. an ti leh mai a. Pathian hi khawi ah nge a a awm thin ? Sharing A. Ziah zawm loh hun Ṭawng bung hrang zinga mi a nihin a hranga ziah tur a ni. 102:8 Mi dotute chuan nilengin mi sawichhe thin a; Ka chunga kawlhte chuan keimah anga awm tûrin ânchhia na lawh thin. An hmuh sualna chhan chu manganna chhum hnuai atanga an thlir vang a ni. Tin, Petera leh Johana huaizia chu an hmuhin, lehkha thiam lo leh mâwl tak an ni tih an hriatin mak an ti hle a; Isua hnênah an awm tawh tih an hre ta a. Kan thil tih leh kan awm dan tam ber hi duhthlanna kan siam a\anga lo awm a ni fo \hin a ni. I kalkawngah harsatna a awm a nih chuan i tum ram ni lovin i panna kawng thlâk ang che. Tuna ka thil hmachhawn ngam tawh te, chawpchilh takin thil ti tura min zawt a nih pawha ka ding chhuah ngam mai theih tawh dan te. He khawvela nungdama kan awm chhung chuan tih tur kan la nei theuh mai. Awm Hranna awmzia chu khawvel thil leh nun atanga, a hnen lama awm tura Pathianin a Fapa Lal Isua chhandamna hmanga a ‘kohchhuah’, ‘Awm hran tir’ te nun sawina a ni. HLA thu : 1. Tin, zirtirte chuan amah chu dil chunga ke a a kal an han hmuh chuan, "Hmuithla a nih saw!" tiin an thlaphang a, hlauvin an au ta vak. Join this group to post and comment. An sual vang leh awmherh vang ni bik miah lovin mi tam tak chuan natna khirhkhan an vei a, natna khumah mangang takin an awm a, an chhungte pawhin beidawng takin an thlir mek tih. Mahse, sum harsat vang nge ni, hun eng emaw chn hnuah Zosaphluia hnenah an rawn thawn kir leh ta a, an Mizzion hotuten an lo nawrpui bawk ni tur a ni. Cookies help us deliver our services. He ka hringnun kawng ah hian setan an hmun khuar tum in Bu khuar tum mahse ka Lalpa chu ka phatsan lovang, kahlimna leh ka lawmna famkim a ni si a, khawvel thil te chu lo awm thin mahse hmalam pan hi katan chuan Rohluber ani fothin ani. He khawvela nungdama kan awm chhung chuan tih tur kan la nei theuh mai. Sual man chu thihna a ni titu khan, keini Eden huana nun hlauh tawh ama lama thi a min puan tawh kha, sual lam kawnga thi tawhin felna lama nungah min pawm a, van khua leh tuiah min chhiar ve ta. Nunna hial chan huama ram leh hnam tana thawktute kan ni a, tunah hian zalenna sualin buai tawh rih lo mah ila, zalenna sualtute kha chuan kan nun uluk a ngai. Ni hnuhnungah chuan mitthite chu kaihthawhin an awm ang a, mi zawng zawng Krista rorelna thutphah hmaah an lang ang a, he dam chhunga an thiltih that leh that loh ang zelin relsak an ni ang. ” jw2019 en (Proverbs 1:4) If you apply what is said in the Bible, “thinking ability itself will keep guard over you, discernment itself will safeguard you, to deliver you from. Rawngbawlna a tihdanglamna Chutiang bawkin rinna chu thiltih nei lovin Amah chauhvin a awm chuan thi a ni. Nimin chokaa ka awm lai chuan ka riluah ngaihtuahna a rawn lut a, ka inthlak danglam tawh zia. Kha hming khan tu ai nge a awh tih kan hre ngei tur a ni a, chu hming neituah chuan kan rinna kan ngat tur a ni bawk a ni (Tirhkohte 19:13-17). Jainism: Mahavira-an 550 BC, Eastern India-a a hmuh chhuah a ni. "Zo lo" han tihte pawh tlangram lo tihna ang zawnga ngaih a lo ni thei ta pawh hi a dik awm hlein a lang a ni. Pumpelh theih loh ruahman lawksa thil vang a ni miau a, ka inthiam lohna pawh mi hnem deuh a. Nikum lam pawh khan thil thalo leh thil tha tih kan nei teuh ang a, chuvang chuan kumin pawh hian a chhia leh tha pawh a awm nawk bawk ang. Ka D Zamual liamtur thlirliam hmanlo a awm ka hlau bawk si, hmanhmawh theihtawp kan chhuah a, bianga thlantui luang zawih zawihin ka tum ram chu ka thleng ve ta hram e! A ni, lirthei chapel ata chu an insulpel kat nuk nuk mai, khawi ber nge ka D chawitu tur chu ni ang le. Tin, Pentikost ni a lo thlenin, an zain hmun khatah an awm khawm vek a. misuse translation in English-Lushai dictionary. Pian tharns kan neth hms chuan, mihringte hi sual kan ni a. Unau pali, hmeichhia pathum leh mipa pakhat kan ni a, kan upa ber chuan pasal nei tawhin an in dang tawh nghe nghe a. Tin, Kristan a hmangaih che ua, rimtui atân Pathian hnêna thilhlanah leh inthawinaa kan aia a inpêk ang bawk khân, hmangaihnaah awm rawh u. tin, leite te, amaha insem darhin, mei angin an hnenah a lo inlar ta a. com hian finna nasa takin min pe a sin. Ka thiam thil te, ka hun tawn te leh ka rilru a awm te ka pho chhuah vena a ni a, min hlut sak turin tlawh tu te ka ngen tel nghal bawk a che u. Pathian fapa, mi hmangaih a ka ai a inpe tu rinnaah chuan. Chutiang sual berte chu a ni, “Chanchin tha hi a ring a piangte tana chhandamna tura Pathian thiltihtheihna a nihzia entir tura a duh berte chu an ni”(Rom 1:16). Pathianin amahah chuan ani chu a chawimawi ang, a chawimawi nghal ang. tih na a ni. He hmeichhia hian keimah ka inhmuh dan aia thûkah hian, keimahah hian hmuh a nei a ni ngei ang. “Keimah hi kawng leh thutak leh nunna ka ni; keimaha kal lo chu tumah Pa hnenah an thleng ngai lo". A thren thren blog lamah ka'n rawn tarlang ve mai mai ange. Rom Lehkhathawnah chuan Sual bawih te awm dan leh sual bawiha awmte Pathianin a hawisan dan, ro a relsak dan tur te kan hmu a. Hei hi Isua beptisma leh Kres-s a tihthianghlimna chu ring a, chu mi agara mi fel kan lo nihna chu a ni. Roreltute thuzawm chu sual lam kawngah ni lovin, Pathian lam kawngah a ni tur a ni. (v17) Bible chhiar tur -Jakoba 2:17 Bible ah chuan. Mi hmasaber Adama chu bawhchhiatnaah a tluk hnuin a thlahte chhanchhuak turin Pathianin Nova a ruat. (verb) Tel ve awm tak. Damten lêng la,khuanu zârah,Krismas ni lâwmawmah. Pathianin chutiang hre phak tur chuan min siam lo bawk a ni. Simon Petera te kha Len denga eizawng thin an ni a, an eizawnna an kal san a, tin, an thiamthil Sangha man an kal san a, tin, Sangha tam tham tak, khang aia tam kha an la man lo anga tih tur khawpa tam pawh kha an kalsan nghal ni awm tak a ni. BUMIN AWM SUH "Bumna thu, inbumna a ni tih hretu chu miffing. Sual ngaina ringtu țha a awm theih loh va, sual haw lo piangthar inti chu a lem mai a ni! Pathian hi a thianghlim a, a ropuiin a chungnung êm a, sual nena biak pawlh chi a ni ve lo. "Chatuana nun i duh em?" tia zawh ni ta la, engtin nge i chhân ang? Mi a tam zâwk chuan an duh thu an sawi ngei ang a; mahse, chaw tak khûka lo khûkpui chi niin an ngai lo vang. Chutia an lâm mawi tak a hmuh chuan Lal chuan a lungchhiatna te leh a lusunna te a theihnghilh a, hlim takin ruai a țheh thei ta a ni. Mihringte hmuhtheih anihna turin leh kan sual tamtak thisen thianghlima chhuahtir theihnan tisa a rawn put a tul a ni. ” jw2019 en (Proverbs 1:4) If you apply what is said in the Bible, “thinking ability itself will keep guard over you, discernment itself will safeguard you, to deliver you from. Roreltute thuzawm chu sual lam kawngah ni lovin, Pathian lam kawngah a ni tur a ni. A bialpa bum ching leh tahbelh em em ani ber mai". In nunna chu engnge ni? Chhum rei lo te lo lang a, ral leh ta mai thian ang hi in ni si a," a ti a. Roreltuten Pathian duhzawnga ro an rel fo theih nan tawngtai, thurawn pek leh zilh te pawh Pathian mite tihtur a ni tih kan pawm (Rom 13:23; Ephe 6:5-8). (Jakoba 2:17). Tin, khawfing chah dawn laiin dil chungah kea kalin an hnen lam a rawn pan a. Kan hriat angin, Presbyterian Phullen Kohhran chuan nikum July 16, 2016 khan, Biak In sakthatna tur Lungphum chu Rev Lalngaihawma, Phullen Pastor Bial vawngtu chuan phumin Biak In thar tur sain theih tawpin hma a la a. * Tleirawl lai…. Join this group to post and comment. Ringtu chuan thil sual ti tûra thlêmna a …. Amaherawh chu, mahni mawng hlim deuhrohte a ngaih dawn avangin, hreh tak chungin; ‘tuemawin hlawkna kawng khat tal a lo char phahna a nih hlauh takah’ tiin ka ziak hram hram a ni ber. Khâ ni sâwm chhûng kha nasa taka thlarau lam inbuatsaihna hun angin kan ngaihruat thei a, chumi chhûng chuan zirtîrten Isuâ thiltih te, zirtîrna te leh thilmak tih an hriatte chu an inhrilh tlângin an intuâi thar a. Isua hming hi chu a danglam bik a, a hming neitu hi a hmingah hian a awm tlat reng bik a ni. (Ephesi 2:8) *Chutiang bawkin rinna chu thiltih nei lovin amah chauhvin a awm chuan thi a ni. Remna Ni champha denchhen a Whatsapp group a ka thu dah, ngaihtuah lawk lem lova ka ziah ve mai mai hi, hetah hian kan dah ve ang e - Buata Pi leh pute hun ata tawh, Mizote mahni lal te theuh awpna hnuaiah awmin, tute hnuaiah mah kan kun ngai lo. Vawiin chu Vantirhkoh kaltlanga Pathian thupêk, "Tho la, naute leh a nu hruai la, Aigupta ramah tlân bo rawh. Pathian hmangaihna te, a ngaihdamna te leh Sual a hremna te chu. Hruaitu tha nihna (leadership) nena kan ngaihpawlh fo thin, leadership ni silo, mahse inkungkaihna nei ve si a awm—Leadership nei tha tak, dinhmun pawimawha chuangkai silo an awm thei. Israel fate chuan Jordan (ram ri) chu kanin Ramtiamah an lut dawn a ni. 8 " Sual ka nei lo, " kan tih chuan mahni leh mahni kan inbum a, thutak chu keimahniah a awm lo a ni. A hmasa khawvel mihringte thiam kan channa hi hriat a tul a, kan thiltih leh kan awmna hmun that vang a ni lova, thiam kan channa chu Isua Kristah zawk a ni tih hi. Khawngaihna huna sual lian ber chu rin lohna hi a ni. Mihring hi khawvela awm Pathianin ama anpui a siam a nih avangin Khawvel chu Mihring hi a ni tiin a sawi theih ang. Kan In chu khawchhak lam hawi zâwnga Kawngkapui kan dah avângin kan In Veranda pawh chu Kawngkapui nena inzawmin khawchhak lam hawi zâwngin kan siam a. chawp a ni. Chumi hmu thiamte chuan Pathian chhandamna an chang thin a ni. May 22 zan dar 7 vel khan Thingsai bul Ṭiau lui kamah Thanzama (48) s/o Tialchema, Thingsai chu silaiin kah a ni a, a hliam tuar loin nimin zing dar 2 vel khan a thi. Nghilh ni i awm lo. Pathian tam tak an nei a, engkim siamtu pathian a awm an ring lo. Heng bakah hian hnam humhalhna kawngah a tak takin hna an thawk thin a ni. Pathian chenchilhna leh thiltihtheihna leh a hnathawh aiawh a ni. Chawhchawrawi thawhhnihna: Hmanni lawk khan Mizoram hmar lamah MLA leh police te chu helpawl ten lo lambun in nunna hial an la a, social networking site leh internet site hrang hrang ah te ngaihdan hrang hrang hmuhtur a tam phah hle. ”— 1 JOHANA 2:17. Anni kha "rilru hmun khata \hahnemngai taka \awng\aiin an awm reng" (châng 14) a ni. 8 Thlarâu Thianghlim-ah a inti hriam ṭhîn ; Hmanraw bil tak chu hman tlâk a ni lo va, a ṭangkai nêp ṭhin, hmanraw hriam ṭangkai tak ni tûra kan hmanrua kan tât hriam ang hian, Kan thlarâu nun pawh hi kan tah hriam fo a ngái a ni. Kan Rinna chuan kan nunah awmzia a nei tur a ni a. Chutiang chuan record khum rual tawh lova lang siamin, a ram mipuite mai bakah khawvel mipui leh media fak rawn a ni a, a thihtih ropui tak hi khawvel a awm chhung chuan chhinchhiah a ni tawh ang a, tui hleuh intihsiak a awm apiangin he rangkachak tlangval hi hriat chhuah a ni fo tawh dawn a ni. An thiltih leh an chhungril nun thatna avang ni lem lovin pawnlama an nihna leh an thil neihte avangin power neitu dinhmun an luah thin. Kan sawi seng lovang, Kristian |halai ten kan entawn tur Pathian thu anga awm a, nunga, Pathian pawhin a thu anga awm te a kalsan ngai loh zia Bible-ah hian kan va hmu hnem em !! Heng hi entawnin a thu awih, a thu zawm hmasak phawt hi Pathianin a duh a ni tih i hre thar leh ang u. Tanpui kan ngaih changte pawhin a ni chuan min tanpui thin a, amaha rinna nghah ngam a nih zia chu he Cancer natna Stage 4 lai ni tawh ina mak tak maia tihdamna a chan atang hian chiang tak in a hriat theih. Kan thil tihna kawng tinrengah Lalpa lam kan hawi zel theih nan leh Rawngbawl pawimawhzia kan hriat thar zel theih nan he thu hi ka rawn ziak a ni e. Tin, khawfing chah dawn laiin dil chungah kea kalin an hnen lam a rawn pan a. Helai Johana 8;1-11 thu hi kan en chuan, Pathian hian uirenu hi second chance a pe a ni. Chutiang chuan kan chenna khawvel chu kum 2014 ah chuan 2013 ai chuan a lo changkang leh tawh ang a, thil tha tam tak kum tharin a rawn herchhuahpui tur zingah chuan thei hmin tha tak tak kara a hel leh a tawih, eitlak lohte lo tel ve thin ang hian thil tha lo leh sual chi hrang hrang, khawtlang, Kohhran leh chhungkua tiluhai map thei khawpte pawh a rawn chhuak leh ngei dawn a ni. I Kor 6:19-20 A nih leh, in taksa chu, in chhûnga awm Pathian hnên a\anga in hmuh, Thlarau Thianghlim in a ni tih in hre lo em ni le? Mahni ta pawh in ni lo va, mana lei in ni tawh asin; chuvângin, in taksaah chuan Pathian chawimawi rawh u. Thursday, 18 October 2018. Lalchamliana chuan kum 20 zet ramhnuaia an awm hnuah inremna an neih thu sawiin, "Kan thiltih tawhte kha thai reh theih a ni lo a, Mizo history-ah a nung reng ang. He ka nun ngei hi thawnthu lungchhiat thlak ber a ni; Ka hmelhma hlauhawmber. Ni hnuhnungah chuan mitthite chu kaihthawhin an awm ang a, mi zawng zawng Krista rorelna thutphah hmaah an lang ang a, he dam chhunga an thiltih that leh that loh ang zelin relsak an ni ang. Ka blog tlawmte ilo tlawh avangin ka lawm e. Tin, Kristan a hmangaih che ua, rimtui atân Pathian hnêna thilhlanah leh inthawinaa kan aia a inpêk ang bawk khân, hmangaihnaah awm rawh u. Zing 6:00am atangin hmun hran hranah thil inang lo tak tak tiin ka kalkual a. Anmahni zinga mi, anmahni zawlnei pakhat ngeiin, “Kret thliarkara mite chu dawthei te, sakawlh sual te, thatchhe chaw hehte an ni fo mai,” tiin a sawi kha. PATHIAN AWM DÂN LATU-Upa K. Simna-ah hian a tel vek tur a ni ang. Chutia a lal in bula mi dang huan awm chuan a mit a kap ta hle mai a. 7 “Tlûknate avângin khawvêl hi a va pik êm! Tlûknate hi awm tûr rêng zawng a ni; nimahsela, tlûkna awmtîrtu chung chu a pik e. Thriante ho hian Forward message hi min rawn thawn nasa thei hlawm khawp a. Pathian ropuina a chang zo ta lo a ni. rah beh leh mi thuhnuaia awm kumkhua tur,. Mizo Kristian mihlimte an kal sual vanglai,‘Sawn thianghlim’ te pawh an pian nawlh nawlh lai khan, mihlim nu pakhat chu an upa nen an tawngtai dun thin a ni awm e. Sual sal min bawihtu, ka nun tibuaitun, Thiamloh chantira atan mite hmaah min khing; Ka sual tam zo zai a han phawrh chhuak a, Ka lei hringnun hi a zam leh thin. 102:7 Ka meng reng a, Chawngzawng, in chunga amah chauh va awm ang ka lo ni ta. Masturbation hi ringtute tan sual a ni!! He thil hi mi ringtu tam takte inhnialna leh kan buaipui a ni reng thin a, a la ni reng dawn a nih hi. Tichuan, mi tam tak chuan mahni kohhran chauh hi van ram kai tura lo inngaite pawh kan la awm leh zel a, hei phei chu thil tha lo lutuk a ni. Sual hi thil runthlâk tak mai a ni a, a darh chakin a darh awlsam êm êm mai bawk si. Vellore-a ka awm ve lai atang tawh tun thlenga ka rilru-a la thi thei ngai reng reng lo, a chhanna ka la hmuh chiah loh chu Isua’n Matthaia 5:13,14-a a sawi, “Lei chi in ni e”, “Khawvel eng in ni e” a tih te hi a ni. Anmahni zinga mi, anmahni zawlnei pakhat ngeiin, "Kret thliarkara mite chu dawthei te, sakawlh sual te, thatchhe chaw hehte an ni fo mai," tiin a sawi kha. A chhûng thu-ah lût rawh. A hmasa khawvel mihringte thiam kan channa hi hriat a tul a, kan thiltih leh kan awmna hmun that vang a ni lova, thiam kan channa chu Isua Kristah zawk a ni tih hi. Tin, Kristan a hmangaih che ua, rimtui atân Pathian hnêna thilhlanah leh inthawinaa kan aia a inpêk ang bawk khân, hmangaihnaah awm rawh u. Chutiang chuan kan chenna khawvel chu kum 2014 ah chuan 2013 ai chuan a lo changkang leh tawh ang a, thil tha tam tak kum tharin a rawn herchhuahpui tur zingah chuan thei hmin tha tak tak kara a hel leh a tawih, eitlak lohte lo tel ve thin ang hian thil tha lo leh sual chi hrang hrang, khawtlang, Kohhran leh chhungkua tiluhai map thei khawpte pawh a rawn chhuak leh ngei dawn a ni. Vawiinah hian kan rilruah awm se ka tih leh, nakin thlenga awm reng se ka tih chu, 'Kal la, ti sual leh tawh suh' tih hi a ni. A chhan chu inbumna sual a ni a, ruk rukna sual a ni bawk a, awhna leh duhamna suala tlukna a a nih bawk avang pawh a ni mahna. Thursday, 18 October 2018. Remna Ni champha denchhen a Whatsapp group a ka thu dah, ngaihtuah lawk lem lova ka ziah ve mai mai hi, hetah hian kan dah ve ang e - Buata Pi leh pute hun ata tawh, Mizote mahni lal te theuh awpna hnuaiah awmin, tute hnuaiah mah kan kun ngai lo. Database-ah hla 787 a awm a. Kanhmun khaw mi leh sa ka zawh hian, ka hming sak chhan-i chu tun ah hian a la dam in an sawi a, a ni ngei em tih chu ka finfiah hran lo. ”—Rom 5:12 “Chatuana nun i duh em?” tia zawh ni ta la, engtin nge i chhân ang? Mi a tam zâwk chuan an duh thu an sawi ngei ang a; mahse, chaw tak khûka lo khûkpui chi niin an ngai lo vang. Tunlai chu Aizawl lamah Airtel ho SMS pack a tlawm thar ve viau a ni awm a. Pathian chenchilhna leh thiltihtheihna leh a hnathawh aiawh a ni. * Damchhung thahnemngaihna hi, nun tlaina kawng awmchhun a ni - Theodore Parker. Aigupta fatir zawng zawng zankhata tihlum theitu khan, Aigupta sipai hote kha a tawngkam vawikhatin a tihlum thei, tui siamtu khan vawi lehkhatah tui zawng zawng kha a ti kangchat vek thei. A hman dan a awlsamin, thiam lo kan awm mang lovang. Zu no tinah hian ‪#‎Ramhuai‬ a awm – Koran. tin, leite te, amaha insem darhin, mei angin an hnenah a lo inlar ta a. Nunna hial chan huama ram leh hnam tana thawktute kan ni a, tunah hian zalenna sualin buai tawh rih lo mah ila, zalenna sualtute kha chuan kan nun uluk a ngai. Joshua 3 thu hian Pathian thiltih dana danglam ngai tawh lo tur, kumkhuaa Pathian hnathawh zel dan, uar takin a tarlang a. Roreltute thuzawm chu sual lam kawngah ni lovin, Pathian lam kawngah a ni tur a ni. Pathian ropuina a chang zo ta lo a ni. Anmahni zinga mi, anmahni zawlnei pakhat ngeiin, “Kret thliarkara mite chu dawthei te, sakawlh sual te, thatchhe chaw hehte an ni fo mai,” tiin a sawi kha. Entirna: Khatih lai khan ka awm lo. An hmuh sualna chhan chu manganna chhum hnuai atanga an thlir vang a ni. "Pathianin a tia. Zirlai thiltih chu a ropui ang a, a nung tur a ni. Hmanni deuh khan ka thian hnai takte hnen atangin BPL member hnuaia Health Care Scheme hi ti ve turin min rawn a,Kan Nu rai puar ul mai le. add example. Pathianin amahah chuan ani chu a chawimawi ang, a chawimawi nghal ang. 102:8 Mi dotute chuan nilengin mi sawichhe thin a; Ka chunga kawlhte chuan keimah anga awm tûrin ânchhia na lawh thin. Kan sawi seng lovang, Kristian |halai ten kan entawn tur Pathian thu anga awm a, nunga, Pathian pawhin a thu anga awm te a kalsan ngai loh zia Bible-ah hian kan va hmu hnem em !! Heng hi entawnin a thu awih, a thu zawm hmasak phawt hi Pathianin a duh a ni tih i hre thar leh ang u. Roreltuten Pathian duhzawnga ro an rel fo theih nan tawngtai, thurawn pek leh zilh te pawh Pathian mite tihtur a ni tih kan pawm (Rom 13:23; Ephe 6:5-8). tips and tricks ,article ,thlahrang chanchin te leh a dangte a awm e, ka thiam thil te ka pho lanna a ni. * "Secularism leh Communism hian danglamna vak an nei lo. Ni Tin Chang by Mizo Go Bible hi Khampat Media project pakhat a ni a, ni tinin Bible chang social media hrang hrangah pekchhuah a ni. Pathian hian mi a hmangaih a nih chuan khawvel ah sual leh hrehawm na a awm lo ang. A nih leh hming kan phuah chhan ber kan phawkchhuah zawh siloh chuan hming neilo hian numberin kan in ko mai dawn em ni ang. Jainism: Mahavira-an 550 BC, Eastern India-a a hmuh chhuah a ni. Ka hming hi ka pute a sak a ni a. Sailo leh an khua leh tuite Selesihah an han awm khawm a, "tlawmngaihna" tih tawngkam lo piang thei khawpin an lo inhmangaih tlang a, Mizo hnahthlak zawng zawng an awm khawmna hmun a lo ni ta a. Amaherawhchu chu Rinna chuan a dawt leh a nei a. Hmanlai deih tawhah chuan thlahtu Adama te bawhchhiatna avang. Thingsai VCP hnen aṭanga thu dawn danin, Thanzama hi Ṭiau lui kamah a riak a, inhriat sual palh a awm avangin Myanmar lam aṭanga kah fuh a ni. Tin, chu chuan an thutna in chu a tikhat ta vek a, 3. Zing 6:00am atangin hmun hran hranah thil inang lo tak tak tiin ka kalkual a. keimah hi, Duh duh dana awm chu, duh loh dana awmna. lus (Thufingte 1:4) Bible thurâwnte i nunpui chuan, "remhriatnain a vêng ang chia, "Miin keimah avânga an hau che u a, an tihduhdah che u a, dâwta sual tinrênga an hêk hunah che u, in eng a la thâwl ang. A thatna em em leh khelh nawmna ber (nia ka hriat) chu Cheat Code a awm lo hi a ni. Hei hi Theologian dang te pawn zawhna lo siam fo'in; tinge Abimaleka leh Balaama sual kawng zawh tur khap si a, Evi leh Adama sual kawng zawh tur khap silo, tiin. Heng bakah hian hnam humhalhna kawngah a tak takin hna an thawk thin a ni. 14:15 Mi mâwl chuan thu tin a ring a, Mi remhria erawh chuan a kalna a en tha thin. * “Secularism in kan ram sorkar leh mipui nun a han luhchilh tak tak atangin kan America nunphung a lo danglam zo ta a ni”. Siam tha tur erawh chuan Mizolyrics. Nunna hial chan huama ram leh hnam tana thawktute kan ni a, tunah hian zalenna sualin buai tawh rih lo mah ila, zalenna sualtute kha chuan kan nun uluk a ngai. A dang pawh a awm tam thei ang. Miin, hriatlohna leh hriatsual avanga thil an tisual a nih chuan. " I mimal tan ngei a thi!. Nova'n Anchhia A Lawh Sual Emni? Posted by Reflections at a ni awm e. By using our services, you agree to our use of cookies. Engtin tehlul nge keimah atang hian miin Isua an hriat theih ang?. select a, save & publish ni leh mai a. tin, leite te, amaha insem darhin, mei angin an hnenah a lo inlar ta a. Vawiinah hian kan rilruah awm se ka tih leh, nakin thlenga awm reng se ka tih chu, 'Kal la, ti sual leh tawh suh' tih hi a ni. Awm tan ni nei lo, Chatuan mi, danglam ngai lo, Roreltu chungnung ber, engkim siamtu, engkim hria, khawi kipa awm thei a ni. ? An mahni vanga fel chauh i nih kha. Amah nena inlaichinna ṭhatak nei turin min duh bawk a ni. 4:14 Aleksandra, dar chhun thiam kha, ka chungah a sual em em thin a ni, Lalpa chuan a thiltih ang zelin a thungrul ang; 4:15 a lakah khan nang pawh fimkhur rawh, kan thu a dodal nasa em si a. Chung chhan hrang hrang avang chuan Mizo hnam hmangaihtu leh humhim duhtu te kal zel chuan Mizoram chu India laka Zalenna an sual ta ti ila a dik awm e. 38 Kristian Thalai Pawl Saikhamakawn Branch Pathianni Dt. Ninevi chu khaw ropui tak mai, a zau zawng ringawt pawh ni 3 kal a ni a. INTHAWINA NI LOVIN THUAWIHNA : I Samuela bung 15-ah kan hmu a. Skip navigation Sign in. Youtube Link leh MP3 bakah he hlasa ve tu dang zaithiam hming dah luh belh theih a ni bawk. ngaihtuahna leh thiltih kawng tinrêngah rinawmna vâwrtâwp a phût tlat a–chu pawh chu eng emaw châng chauh ni lovin, engtik lai pawhin a la ni ta deuh deuh a; a thupêkte hi a \hen a zâr chauh ni lovin, a zavaia zawm vek a ngiat tlat bawk a ni. “Jimmy maw(h) khawngaihtakin min nghak ang tih min tiam rawh, vawiin hi nimin tiin vawi tam a ral anga ka la puitling ang, chutih hunah chuan I ta tur hmangaihna dik tak, keimah leh ka thinlungte, fawh thianghlimte ka la hlan ang che”. Sual vangin i rilru chu tih nat in a awm ngai em? Hei hi hre reng rawh Lal Isuan a taksa ngeiin kan sualte chu phurin amah vuakna vualtea tih dam i ni tawh a sin, Sual lama i thih a, felnaa i nun theih nan amah ngeiin i sual chu phurin amahah tih dam i ni tawh a sin. Trumkhat chu Sakeiin Upa Hranglala Bawng a lo seh hlauh mai a, chumi a hriat veleh a Pathian hnena a tawngtaina chu. Ka thiam thil te, ka hun tawn te leh ka rilru a awm te ka pho chhuah vena a ni a, min hlut sak turin tlawh tu te ka ngen tel nghal bawk a che u. Article dang i chhiar duh chuan, "Krista Beiseina Siamtu" tihah khian i click dawn nia. tih na a ni. Anmahni chhan tura lo kal Isua chu an hmu sual nasa kher mai. A thren thren blog lamah ka'n rawn tarlang ve mai mai ange. * Damchhung thahnemngaihna hi, nun tlaina kawng awmchhun a ni - Theodore Parker. Hun remchang apiang ah ka mutpui (f*ck) ang che mawle!" Ka ang phiau ringawt! Hardin tawngkam bawlhhlawh tak tak te hian mak tak hian min ti danglam tlat zel! Ka biang a sa hat a,lehlam ka hawi ta ngawt a "Inchhungah lut tawh teh ang. Zu no tinah hian ‪#‎Ramhuai‬ a awm – Koran. Hmanlai deih tawhah chuan thlahtu Adama te bawhchhiatna avang. 102:8 Mi dotute chuan nilengin mi sawichhe thin a; Ka chunga kawlhte chuan keimah anga awm tûrin ânchhia na lawh thin. I chetziate chu a thianghlim loa, i thinlung chu a bawlhhlawh a, i nundan chu mahni hmasialna leh sualnaa khat a ni tih i hmuh in, zalena awm i lo chak ta a ni. He khawvela nungdama kan awm chhung chuan tih tur kan la nei theuh mai. Hruaitu tha chu a that avangin a lar lo thei lova,mahni intih lar tumna erawh sual hnathawh a ni thei. Isua Krista nun dân hmêlhmang 4 hian mi dang zawngte aiin nun awmze nei zâwk a neihtîr a ni. wayyar, hman a ni a, hei pawh hian, hmu palh (mere harmless notice) emaw, en palh (accidental glance) emaw a sawi satliah lova. misuse translation in English-Lushai dictionary. Kha thil thleng kha a demawm tak zet a ni. Chu Pathian chu rin tur (object of faith), rinna nghahna tur kan tih taka chu a ni. A dang pawh a awm tam thei ang. Pathian hi engtik lai pawhin a tha em em reng a, mihring te hi sual hle mah ila, ama hnena kan in lam let hun erawh min nghak reng a ni. Li thuk lam pan tur chuan engkim kalsana Isua zui hi a pawimawh hle mai. Hei hi 'nun dam' chu a ni. Roreltute thuzawm chu sual lam kawngah ni lovin, Pathian lam kawngah a ni tur a ni. Lalropuia inti zingah hian ropuilo fe fe ka hre hnem mai. com-ah hian in register phawt a ngai thung. Chuvangin, 'taksa damna (physical wholeness), rilru kim (emotional well-being), ngaihtuahna fim leh dik (mental functioning), leh tlarau nun nung (spiritual aliveness)' neih hi 'damna huapzo' chu a ni mai awm e [2]. Pathian hmangaihna te, a ngaihdamna te leh Sual a hremna te chu. Masturbation hi ringtute tan sual a ni!! He thil hi mi ringtu tam takte inhnialna leh kan buaipui a ni reng thin a, a la ni reng dawn a nih hi. Helai Johana 8;1-11 thu hi kan en chuan, Pathian hian uirenu hi second chance a pe a ni. Roreltuten Pathian duhzawnga ro an rel fo theih nan tawngtai, thurawn pek leh zilh te pawh Pathian mite tihtur a ni tih kan pawm (Rom 13:23; Ephe 6:5-8). “Thil ka tih hi a ngaihna ka hre si lo; ka thiltih thin hi, ka thiltih duhzà wng a ni si lo, ka thil huatzà wng tak chu ka ti zawk thin a ni†tiin amaha sual awm a huatzia a lo sawi a; mahse chutah a tawp mai lo. Chutichuan, a fa duh takte angin, Pathian awm dân latute ni rawh u. HLA thu : 1. (Johana 14:6) Ringtute zingah hi chuan min chhandamtu ah Isua Krista hi kan pawm lo kan awm kher lovang, nimahse ringtu ṭheuh ṭheuh ah pawh chhandamna kan pawm dan hi alo inang lo thei hle, ṭhenkhat zirtirnaah chuan Isua Krista a tâka he khawvela a rawn thih hnu 'Thutlung Thar' ami te. Nitin mitthi an awm reng a, vawiina I bula mi kha I hmuh hnuhnung ber a ni lo ang tih pawh a sawi theih loh. Mihring hi khawvela awm Pathianin ama anpui a siam a nih avangin Khawvel chu Mihring hi a ni tiin a sawi theih ang. Ani chuan i hmaah i kawng a siam ang,'tih,a chanchin an zîak a kha,he mi hi a ni. Simon Petera te kha Len denga eizawng thin an ni a, an eizawnna an kal san a, tin, an thiamthil Sangha man an kal san a, tin, Sangha tam tham tak, khang aia tam kha an la man lo anga tih tur khawpa tam pawh kha an kalsan nghal ni awm tak a ni. Accident in Ka Bike Accident - Thanjavur ah pawl 12 1997 khan lekha ka zir a. Jona chuan ni 40 hnuah Ninevi khua tihboral anih tur thu a tlangau pui ta a. Trumkhat chu Sakeiin Upa Hranglala Bawng a lo seh hlauh mai a, chumi a hriat veleh a Pathian hnena a tawngtaina chu. ? An mahni vanga fel chauh i nih kha. Matthaia 24 : 28 “Khawiah pawh saruang awmna apiangah mulukawlhte pawh an awm khawm ang. Pathianin Joshua hnenah, “In kephaha in rah (chin) apiang chu ka pe vek ang che u (i ram a ni zel ang)” (1:3) a tih ang khân, Pathianin ama ringtute hi kan nun ngeiin thil a tawn (experience) a, amah Pathian kan hriatchian a, thlarau lam nun thûk leh ril kan dai a, tisa leh thlarauva sual kan do zel hi min duhsak a ni. Pathian hian eng ang a sual buru emaw turu emaw pawh lo ni ila, a bet zawng zawngte hian a tlengfai var thei a ni. Mitamtak thir dan chuan kawngka bula awm reng hi min luhchilh tuma min chang khiau reng angin an ngai a. Thingsai VCP hnen aṭanga thu dawn danin, Thanzama hi Ṭiau lui kamah a riak a, inhriat sual palh a awm avangin Myanmar lam aṭanga kah fuh a ni. Hei hi 'nun dam' chu a ni. “Kum za dam tur ni ta la, kei chuan ni khatin kum za dam tlin loh ka duh ang; a chhan chu, ni khat lek pawh i tel lovin ka awm thei dawn lo,” an lo ti hial thin a ni. Vawiin thlenga thilmak dangdai la ni ta cheu chu Pathianin min chenchilhzia lantirna atana rangkachak bawm chhunga thil inkhung khiu khaute kha an ni a; ro hlu leh tlereuh hlu tham tak ang erawh chuan an lang hran lem lo —chung thil pathumte chu —manna dahna rangkachak bel, tiang-chawr leh lungphek pahnihte an ni. Lal engkim titheia chuan, "keimah nen i harsatna leh i buaina hi bei ang hmiang" tiin, kan hrasatna leh kan buainaah hian min luhpui zawk thin a ni. Pathian Ram A Lo Thlen Hunah Eng Thilte Nge Thleng Ang? “Khawvêl hi a châknate chawpin a boral mêk a ni, Pathian duhzâwng titu erawh chu kumkhuain a awm reng ang. tips and tricks ,article ,thlahrang chanchin te leh a dangte a awm e, ka thiam thil te ka pho lanna a ni. Thupuan Ka ziak sual leh hming Spell dik lo a awm nual k ring a, chung spell dik lo awmah chuan in ngaihdamna ka dil nghal a ni. an sual man khuh nan thisen a luang nghal a ni. 2018 zân a ni a. Nikum lam pawh khan thil thalo leh thil tha tih kan nei teuh ang a, chuvang chuan kumin pawh hian a chhia leh tha pawh a awm nawk bawk ang. Awm tan ni nei lo, Chatuan mi, danglam ngai lo, Roreltu chungnung ber, engkim siamtu, engkim hria, khawi kipa awm thei a ni. 102:9 Vut hi chaw nagin ka ei a, Ka in tûr chu mittui nên ka pawlh ta si a,. A chhûnga thuawmte-ah lût rawh. Ka thiam thil te, ka hun tawn te leh ka rilru a awm te ka pho chhuah vena a ni a, min hlut sak turin tlawh tu te ka ngen tel nghal bawk a che u. I lan that leh that loh lam ni lovin I hna chu tha taka I tih a pawimawh zawkin inpawlte thatna tur zawk. YMA chuan a lawmpui tak zet a ni. Ka rilru a awm chu Pathian hi hi thil ti thei ber a nih chuan hrehawm na hi a ti bo thei ang. "( I Johana 5:17) tih kan hmu a. Awm Hranna awmzia chu khawvel thil leh nun atanga, a hnen lama awm tura Pathianin a Fapa Lal Isua chhandamna hmanga a ‘kohchhuah’, ‘Awm hran tir’ te nun sawina a ni. “Dân thiltihte” tih \awngkam hi Thuthlung Hlui lamah. Bible Study 7. W Pink- p180-185). Cookies help us deliver our services. Hlawh leh hlawkna awm miah lo chu sawi loh, mahni tana heksak leh channa ni zawk chiang saa 'Mizo nih' a ngaih chang a la awm fo a ni. Kan Bial phei chu 22. Lib-i thluak hmanga zai chu!Chumi zana club-a ka han zai mai chu. Ni hnuhnungah chuan mitthite chu kaihthawhin an awm ang a, mi zawng zawng Krista rorelna thutphah hmaah an lang ang a, he dam chhunga an thiltih that leh that loh ang zelin relsak an ni ang. A tluk erawh chuan 'mi chaklo' ka ti a. "Chatuana nun i duh em?" tia zawh ni ta la, engtin nge i chhân ang? Mi a tam zâwk chuan an duh thu an sawi ngei ang a; mahse, chaw tak khûka lo khûkpui chi niin an ngai lo vang. TISA THILTIH, THINCHHIAT/THINUR, DUHÂM, HUATNA, ÎTSÎKNA LEH LUNGAWIH LOHNA, SUAL CHI HRANG HRANG HNEH THEIH DÂN l By : Challianthanga I thinchhiat a, i lungawi loh a, i duhâm a, i îtsik a, i thinrim țhin chhan i hria em? A chhanna chu, "chutiang nun chu i neih vâng a ni. Khawpui chhungah ngat phei chuan 30% kai phak kan awm ta meuh lo. Thriante ho hian Forward message hi min rawn thawn nasa thei hlawm khawp a. Matthaia 24 : 28 “Khawiah pawh saruang awmna apiangah mulukawlhte pawh an awm khawm ang. An hmuh sualna chhan chu manganna chhum hnuai atanga an thlir vang a ni. “Mi pakhat [Adama] avângin sual khawvêlah a lût a, sual avângin thihna a lût bawk a. Mi tha tak i tawn changin a nunin a tihlim hle chein a rinawm a, mi tha lote pawh ngei lamah la ringawt lo la, an awm dan en hian nun hausakna hnar tawnhriat tha min petu an ni ve tho a sin. Blackbeard hi a hma pawhin a thiltih sual avangin an man tawh a, chumi lai chuan an ngaidam hlauh mai a, mahse chu chu inseam thatna atana hmang lovin an ngaihdam hnu chuan a hna ngai chhunzawm turin tuipuiah bawk a let leh a ni. Sawrkar tihduhdahna a awm a, hei hi ram rorel pawlin dan an siam avanga awm a ni a. British and Foreign Bible Society, London chuan Chanchin Tha Luka leh Hohana ziak te hi kum 1898-ah an chhu ta a, Tirhkohte Thiltih chu 1899-ah an chhu ta a ni. Chanchinbu mi…. “Rinna avanga khawngaihnaa chhandam in ni si a. Pathian hian eng ang a sual buru emaw turu emaw pawh lo ni ila, a bet zawng zawngte hian a tlengfai var thei a ni. Ni Tin Chang by Mizo Go Bible hi Khampat Media project pakhat a ni a, ni tinin Bible chang social media hrang hrangah pekchhuah a ni. Mi tam zawk chuan Johana 3:16 hi kan la zau leh lutuk deuh a ni. Chutiang sual berte chu a ni, “Chanchin tha hi a ring a piangte tana chhandamna tura Pathian thiltihtheihna a nihzia entir tura a duh berte chu an ni”(Rom 1:16). lus (Thufingte 1:4) Bible thurâwnte i nunpui chuan, “remhriatnain a vêng ang chia, hriatthiamnain a enkawl ang che; sual kawng ata chhan chhuak. Chutia a lal in bula mi dang huan awm chuan a mit a kap ta hle mai a. Nangpawhin a tha lo tih I hria…Khawvel leilung kal dan pangai a ni lo…Mahse tuna I dinhmun hi tawrh a harsa em a ni. Join this group to post and comment. He games hi chu Hit cher cher tak a ni, Game Star Rated pawh a sang khawp mai, “In 2007 more than 25 million copied have been sold between all the games of the franchise, at the middle of 2009 there were more than 30 million copies sold”. “Jimmy maw(h) khawngaihtakin min nghak ang tih min tiam rawh, vawiin hi nimin tiin vawi tam a ral anga ka la puitling ang, chutih hunah chuan I ta tur hmangaihna dik tak, keimah leh ka thinlungte, fawh thianghlimte ka la hlan ang che”. Trumkhat chu Sakeiin Upa Hranglala Bawng a lo seh hlauh mai a, chumi a hriat veleh a Pathian hnena a tawngtaina chu. Mahni inthah hi khawtlangah sawi leh titi vak awm lo mahse mimal rilruah chuan a rawn thawh chang a […]. • Ani chu kan kawng hruaitu Bethlehem arsi a ni kumkhua tawh ang. Pathian ropuina a chang zo ta lo a ni. Sumdâwng hausa pa chuan a thil tih dik loh chu a tuar ta a ni. 4:16 Ka thiamna thu ka sawi hmasak tum chuan tumah rengin mi tanpui lo va, mi thlahthlam ta vek zawk a ni; a mawh chu phurin awm hlawm suh se. Kan veng mitthi lainatawm zet, fasên kum 1 awrh chauh kalsan ta thlan pawh lai thei lovin ka awm a, ka inthiam lo hle a. HLA: 55, 24. Ka hun kal tawhte ka chhuikirin Lalpa Pathian hian ka tan thil ropui em em vawi duai lo min tihsak tawh a. Helai Johana 8;1-11 thu hi kan en chuan, Pathian hian uirenu hi second chance a pe a ni. 11:10='En teh,ka tirhkoh i hmaan ka tîr a ni. ” jw2019 en (Proverbs 1:4) If you apply what is said in the Bible, “thinking ability itself will keep guard over you, discernment itself will safeguard you, to deliver you from. A thiltih awmchhun chu kha hriat rimtui man to tak mai Isua lu chunga leihbuak ringawt kha a ni. A tha ang nge tha lovang tih rilrua awm rauh rauh chungin, a hnuai ami ang hian kan sawi zel mai ang a. A thren thren blog lamah ka'n rawn tarlang ve mai mai ange. Ni Tin Chang by Mizo Go Bible hi Khampat Media project pakhat a ni a, ni tinin Bible chang social media hrang hrangah pekchhuah a ni. Hei hi a ni ka rilru…. A Sunday School text book from Mizo Sunday School Union Mizoram Presbyterian Church Aizawl, Mizoram, India. misuse translation in English-Lushai dictionary. Mahse, kan Lal Isua erawh chuan an sual avânga a tuarsak khêngbettu Rom sipai rawva tak te kha… vei tak chuan nangmahni vânga tuar ka ni a, chuti chung pawha hetia min la tih le… tih lam rêng thlu lovin…. Kan thiltih sual chu keimahni ngeiin a mawh kan phur tur a ni. Baptisma tak changin Isua rualin thlanah phumin kan awm a, mitthi zing ata Krista ruala kaihthawhin kan awm leh a. He ka hringnun kawng ah hian setan an hmun khuar tum in Bu khuar tum mahse ka Lalpa chu ka phatsan lovang, kahlimna leh ka lawmna famkim a ni si a, khawvel thil te chu lo awm thin mahse hmalam pan hi katan chuan Rohluber ani fothin ani. A thatna em em leh khelh nawmna ber (nia ka hriat) chu Cheat Code a awm lo hi a ni. Ka hming hi ka pute a sak a ni a. Tin, Petera leh Johana huaizia chu an hmuhin, lehkha thiam lo leh mâwl tak an ni tih an hriatin mak an ti hle a; Isua hnênah an awm tawh tih an hre ta a. Duhthlanna kan tih chu rilru leh ngaihtuahna hmanga thutlukna kan siam hi a ni ti ila, kan sawi sual awm love. Tin, khawfing chah dawn laiin dil chungah kea kalin an hnen lam a rawn pan a. Sual vangin i taksa ngei chu natna ten an bawm thin em? Sual vangin i rilru chu tih nat in a awm ngai em? Hei hi hre reng rawh Lal Isuan a taksa ngeiin kan sualte chu phurin amah vuakna vualtea tih dam i ni tawh a sin, Sual lama i thih a, felnaa i nun theih nan amah ngeiin i sual chu phurin amahah tih dam i ni tawh a sin. Ka engkim zawng zawng hian ka zaiin ka hria. ” jw2019 en (Proverbs 1:4) If you apply what is said in the Bible, “thinking ability itself will keep guard over you, discernment itself will safeguard you, to deliver you from. A zuitu maktaduai 4 an awm. Chu Isua a awm, Isua rinna chu khawngaihna changtute hnenah chuan a thlawnin pek a ni ta a. Kei grep hrui chu ka ni, nangni a pengte chu in ni; tupawh keimaha awm renga kei pawh amaha ka awm rengna chu, chu mi chu tam takin a rah thin; keimah loin engmah in ti thei si lo. A hma zân ang thovin kan khua VAṬHUAMPUI-a kan In Veranda-ah chuan ka Guitar nen KHAWHAR VAWIHNIHNA hma chhawn tur chuan kan ṭhu dûn leh a. Ka ziak sual leh hming Spell dik lo a awm nual k ring a, chung spell dik lo awmah chuan in ngaihdamna ka dil nghal a ni. Krismas - Thilpek Chatuan nunna kan neih theihnan mihring anga lo piangin natuara chatuan nunna kan neih theihnan liau liau a lo piang a ni a, a hlutna hre lo der duh hram kan awm a nih chuan kan thu ni rawh se. Anmahni zinga mi, anmahni zawlnei pakhat ngeiin, “Kret thliarkara mite chu dawthei te, sakawlh sual te, thatchhe chaw hehte an ni fo mai,” tiin a sawi kha. Masturbation hi ringtute tan sual a ni!! He thil hi mi ringtu tam takte inhnialna leh kan buaipui a ni reng thin a, a la ni reng dawn a nih hi. Read more ». Chuvangin, 'taksa damna (physical wholeness), rilru kim (emotional well-being), ngaihtuahna fim leh dik (mental functioning), leh tlarau nun nung (spiritual aliveness)' neih hi 'damna huapzo' chu a ni mai awm e [2]. Lo be leh tur che in ka rilru a la awm reng Mahse țahna leh natna mai ka hlawh leh dawn tih ka hria. Tlangval ngawichawi deuh a lang si mahse a ruk tak a nel awm chi hi ani vei roh bawk nen, hei vang a ni teh chek ang chu a luck pawh a luck na rawh, hmeithai fa mahnise nula star rawn ti ila kan sawi sual. blasphemia) hian - tawngkam leh Thiltih-a nasa taka lan chhuah-tir a kâwk bawk a ni. POSTED by Lka Chawngthu Pathian sawichhia awmzia Thlarau Thianghlim sawichhia awmzia Sual ngaihdam theih loh 1. ngaihtuahna leh thiltih kawng tinrêngah rinawmna vâwrtâwp a phût tlat a–chu pawh chu eng emaw châng chauh ni lovin, engtik lai pawhin a la ni ta deuh deuh a; a thupêkte hi a \hen a zâr chauh ni lovin, a zavaia zawm vek a ngiat tlat bawk a ni. Kan veng mitthi lainatawm zet, fasên kum 1 awrh chauh kalsan ta thlan pawh lai thei lovin ka awm a, ka inthiam lo hle a. • Bible hian vansang lama awm Ni leh Thla leh Arsi-a chhinchhiahna chungchangte ngaihven turin min fuih. Sual hi mipa tan chauh ni lo in hmeichhe sual tak tak an lo awm ve a, hmeichhe sual tawh vek vek hi chu mipa tam tak ai pwh in an sual in an hlauhawm zawk, tun a ka lan tir tur ho hi khawvel a hmeichhe sual thlanchuah paruk te ni in mi hlauhawm tak vek an ni hlawm. Ni hnuhnungah chuan mitthite chu kaihthawhin an awm ang a, mi zawng zawng Krista rorelna thutphah hmaah an lang ang a, he dam chhunga an thiltih that leh that loh ang zelin relsak an ni ang. He thuziak File hmingah hian "MIRACLES" tih ka hmang thin a, Bible-a Miracles ang em chu ni lo mahse,'ka tana Pathian thiltih mak' tih nan tal hian ka la hmang fan a ni. Tirh 1:1-2-ah chuan, “ Theophil, hmana lehkhaah khan, Isua thiltih leh a zirtir tantirh zawng zawng thu kha ka ziak a ni; Thlarau Thianghlim tanpuia a tirhkoh thlante hnena thu a tiam zawha vana hruai chhohva a awm tak ni thlenga thu kha” tih kan hmu. Amah nena inlaichinna ṭhatak nei turin min duh bawk a ni. Lalchamliana chuan kum 20 zet ramhnuaia an awm hnuah inremna an neih thu sawiin, "Kan thiltih tawhte kha thai reh theih a ni lo a, Mizo history-ah a nung reng ang. Aigupta fatir zawng zawng zankhata tihlum theitu khan, Aigupta sipai hote kha a tawngkam vawikhatin a tihlum thei, tui siamtu khan vawi lehkhatah tui zawng zawng kha a ti kangchat vek thei. Mosia hunlai khan Greek leh Semitic-te thiltih dan leh ngaihdan hi Jehova rilru nen a inmilh lo em avangin "Nu emaw Pa emaw vuak (kut. Ka kawngkhar chu a rawn kik a" Tho tawh rawh u a tlai tawh" tiin sana ka en chuan zinglam dar 9:30 a lo ni reng tawh a, thawh a hun tawh hrim hrim a tiin phurlo zet chung in ka tho va. Zirlai thiltih chu a ropui ang a, a nung tur a ni. 102:7 Ka meng reng a, Chawngzawng, in chunga amah chauh va awm ang ka lo ni ta. Mi sual te hian zirlai tha tak min pe reng zawk a sin. “India ram ah darkar 1 chhung chauh ‪#‎Dictator‬-a dah ni ta i la, ka thiltih hmasak ber tur chu zangnadawmna pe nghal lovin Zu dawr ka khar vek ang” -Mahatma Gandhi. Duhthlanna thlang sual tawh Israel fapa te Pathian sawiloh dan ang zela awm tawh ho pawh, sim ula lokir rawh u ti a au duhtu chuan, Rorelna lo thleng tur laka an him theihna tur in sim a, a ngaihdamna chang turin a au lawm lawm a. 4:14 Aleksandra, dar chhun thiam kha, ka chungah a sual em em thin a ni, Lalpa chuan a thiltih ang zelin a thungrul ang; 4:15 a lakah khan nang pawh fimkhur rawh, kan thu a dodal nasa em si a. Sumdâwng hausa pa chuan a thil tih dik loh chu a tuar ta a ni. By using our services, you agree to our use of cookies. 20 Chutichuan Dan thiltih avangin mi tumah a mithmuhin thiam changin an awm lo vang; Dan avangin sual hriat famkimna a lo awm a ni si a. Mihringin theihtâwp a chhuah chuan harsa takin a tum ram chu a thleng ve thei thin a, Pathian tân erawh chuan chutiang chu a ni ve lova. Jona chuan ni 40 hnuah Ninevi khua tihboral anih tur thu a tlangau pui ta a. Simon Petera te kha Len denga eizawng thin an ni a, an eizawnna an kal san a, tin, an thiamthil Sangha man an kal san a, tin, Sangha tam tham tak, khang aia tam kha an la man lo anga tih tur khawpa tam pawh kha an kalsan nghal ni awm tak a ni. Damten lêng la,khuanu zârah,Krismas ni lâwmawmah. Eden Sual ti lova, Eden natna ka rawn tih kher. Sual ngaina ringtu țha a awm theih loh va, sual haw lo piangthar inti chu a lem mai a ni! Pathian hi a thianghlim a, a ropuiin a chungnung êm a, sual nena biak pawlh chi a ni ve lo. Tunlai khawvêl thiamna hmanga thil ṭha tak tak siam chhuah ho pawh hi, thih ni nei vek a ni a, anmahni ah hian expiry date a in târ deuh vek a ni. A tluk erawh chuan 'mi chaklo' ka ti a. POSTED by Lka Chawngthu Pathian sawichhia awmzia Thlarau Thianghlim sawichhia awmzia Sual ngaihdam theih loh 1. Joh 16:9- ah " sual thuah thiam loh an chang ang kei mi rin loh vangin" tih a ni. An thiltih leh an chhungril nun thatna avang ni lem lovin pawnlama an nihna leh an thil neihte avangin power neitu dinhmun an luah thin. A pawimawh zawk sawitur avanga kal thiang rial awm zawk, hun hriatreng tlak a siamtu chu kan thiltih hi a lo ni ta a ni. Ka engkim zawng zawng hian ka zaiin ka hria. Pathian hmangaihna te, a ngaihdamna te leh Sual a hremna te chu. Joshua 3 thu hian Pathian thiltih dana danglam ngai tawh lo tur, kumkhuaa Pathian hnathawh zel dan, uar takin a tarlang a. Thurin I Thuthlung Hlui leh Thuthlung Thar Bute hi Pathian Thu a ni a, heng chauh hi rinna leh thiltih tehna dik lo thei lo a ni. Hla thar i nei a nih chuan a dah luh belh theih reng e. Tar a ni tawh a, a nupui Sari pawh a ching a ni tih a hria, Mahse Pathian a beiseina chu a nghet tlat a, beiseina awm a awm lo cvhung pawhin a beisei tlat a, chi tam takte pa tih a ni ta hial a ni. NANGMA duh ni lovin a hna mamawha chu ti rawh. Isua Krista nun dân hmêlhmang 4 hian mi dang zawngte aiin nun awmze nei zâwk a neihtîr a ni. Adama thlahte chu an…. Mizo Kristian mihlimte an kal sual vanglai,‘Sawn thianghlim’ te pawh an pian nawlh nawlh lai khan, mihlim nu pakhat chu an upa nen an tawngtai dun thin a ni awm e. British and Foreign Bible Society, London chuan Chanchin Tha Luka leh Hohana ziak te hi kum 1898-ah an chhu ta a, Tirhkohte Thiltih chu 1899-ah an chhu ta a ni. Pathian hian khawvel mite leh an thil tih te lak a min awm hran tir hian chhan leh vang a nei thin a, hmanrua pawh a hmang bawk thin a ni. 36 Nimahsela, Johana thu hriatpuina aia hriatpuitu pawimawh zâwk ka nei, Pain hna thawh zawh tûra mi pêk te, tûna ka thiltih laite hian Pain kei mi tîr ngei tih a hriattîr a ni. Isua hming hi chu a danglam bik a, a hming neitu hi a hmingah hian a awm tlat reng bik a ni. Anmahni zinga mi, anmahni zawlnei pakhat ngeiin, “Kret thliarkara mite chu dawthei te, sakawlh sual te, thatchhe chaw hehte an ni fo mai,” tiin a sawi kha. Tin, thawklehkhatan van ata ri, thlipui tleh angin a lo thleng ta phut a. Rom - 6:6 => heng hi hria ila; kan mihring hlui chu a hnenah khenbehin a wm ve ta, sual pu taksa chu tihborala a awm theih nan, tun a chinah sual bawih a kan awm loh na. ngaihtuahna leh thiltih kawng tinrêngah rinawmna vâwrtâwp a phût tlat a–chu pawh chu eng emaw châng chauh ni lovin, engtik lai pawhin a la ni ta deuh deuh a; a thupêkte hi a \hen a zâr chauh ni lovin, a zavaia zawm vek a ngiat tlat bawk a ni. THALAI NUN BEIDAWNGTE THIAN. A nih leh hming kan phuah chhan ber kan phawkchhuah zawh siloh chuan hming neilo hian numberin kan in ko mai dawn em ni ang. Hun remchang apiang ah ka mutpui (f*ck) ang che mawle!" Ka ang phiau ringawt! Hardin tawngkam bawlhhlawh tak tak te hian mak tak hian min ti danglam tlat zel! Ka biang a sa hat a,lehlam ka hawi ta ngawt a "Inchhungah lut tawh teh ang. 7) Rorelna dik nei turin kan rinawm tùr a ni : Rorelna dik nei thei turin roreltute hian an chungah roreltu (Pathian) a awm a ni tih an hriat a pawimawh hle a. Pa a ni a, mihring sualna a vangin chutianga alo awm chu a tul miau si a ni. 11:9=A nih loh leh eng vâng berin nge in kalchhuah kha?Zâwlnei en turin maw?A nih ngei kha,ka ti a che u,zâwlnei aipawha ropui zâwk asin. Bible Study 7. Anmahni chhan tura lo kal Isua chu an hmu sual nasa kher mai. Pathian tam tak an nei a, engkim siamtu pathian a awm an ring lo. Pathian hi khawi ah nge a a awm thin ? Sharing A. ” Nimahsela, “Rinna chu, thiltih nei loin amah chauhvin a awm chuan thi a ni. Pathian fakna hla (Gospel) 667, Lenglawng 25 leh Lengzem (Love songs) 95 a awm a ni. A thatna em em leh khelh nawmna ber (nia ka hriat) chu Cheat Code a awm lo hi a ni. Chanchinbu mi…. Pathian thu zawm aiin ama duh dan anga nun a lo thlang ta a ni. 102:8 Mi dotute chuan nilengin mi sawichhe thin a; Ka chunga kawlhte chuan keimah anga awm tûrin ânchhia na lawh thin. Awm Hranna awmzia chu khawvel thil leh nun atanga, a hnen lama awm tura Pathianin a Fapa Lal Isua chhandamna hmanga a 'kohchhuah', 'Awm hran tir' te nun sawina a ni. Simon Petera te kha Len denga eizawng thin an ni a, an eizawnna an kal san a, tin, an thiamthil Sangha man an kal san a, tin, Sangha tam tham tak, khang aia tam kha an la man lo anga tih tur khawpa tam pawh kha an kalsan nghal ni awm tak a ni. Article dang i chhiar duh chuan, "Krista Beiseina Siamtu" tihah khian i click dawn nia. * "Secularism in kan ram sorkar leh mipui nun a han luhchilh tak tak atangin kan America nunphung a lo danglam zo ta a ni". Kan Bible-in chiang takin min hrilh loh avangin inhnial tak tak a awm reng a, amaherawhchu hriatthiamna ril zawk nena Pathian thu kan thlir chuan sual a nih thu kan sawi thei ang. Sual hi thil runthlâk tak mai a ni a, a darh chakin a darh awlsam êm êm mai bawk si. A dang pawh a awm tam thei ang. Thupuan Ka ziak sual leh hming Spell dik lo a awm nual k ring a, chung spell dik lo awmah chuan in ngaihdamna ka dil nghal a ni. Chutia an lâm mawi tak a hmuh chuan Lal chuan a lungchhiatna te leh a lusunna te a theihnghilh a, hlim takin ruai a țheh thei ta a ni. keimah ngei hi paih thlakin ka awm dah ang e. Isua hming hi chu a danglam bik a, a hming neitu hi a hmingah hian a awm tlat reng bik a ni. Pathian chuan thil zawng zawng hi ni ruk chhungin thu maiin a siam vek a ni, a ni tan chuan thiltih harsa rêng rêng a awm lo a ni. Mihringte hmuhtheih anihna turin leh kan sual tamtak thisen thianghlima chhuahtir theihnan tisa a rawn put a tul a ni. Dam rei leh rei loh ai chuan, damchhung nun hman dan tur hi a ngaih pawimawh awm zawk - H. Pathian fapa, mi hmangaih a ka ai a inpe tu rinnaah chuan. Mi thenkhatte erawh chu. Hei hi a ni ka rilru…. Kha hmeichhia khan Lal Isua a zui awm kan hre lova, a hmain a rawngbawlna a tawiawm thawm leh a rawngbawlna atana thawhlawm a thawh awm reng reng hriat a ni lo. Pathian chuan mi tin an thiltih ang zelin a relsak ang; (Rom 2:5) NUN MAMAWH CHHANNA Cont. Ka ban phak ruihhlo eng pawh ka rui a ni deuh ber. Ka engkim zawng zawng hian ka zaiin ka hria. Thlan tur thil chi hnih emaw a aia tam emaw kan buk hnua kan duh ber kan thlan chhuah hi a ni ber awm e. Kan hriat angin, Presbyterian Phullen Kohhran chuan nikum July 16, 2016 khan, Biak In sakthatna tur Lungphum chu Rev Lalngaihawma, Phullen Pastor Bial vawngtu chuan phumin Biak In thar tur sain theih tawpin hma a la a. Pathian chenchilhna leh thiltihtheihna leh a hnathawh aiawh a ni. Hla thar i nei a nih chuan a dah luh belh theih reng e. Chuvangin, Pathianin hnam dangte a siam ang bawkin keini Mizote pawh hi min siam ve a, pûk a\ang emaw, khawi khur chhung a\angin. Kei grep hrui chu ka ni, nangni a pengte chu in ni; tupawh keimaha awm renga kei pawh amaha ka awm rengna chu, chu mi chu tam takin a rah thin; keimah loin engmah in ti thei si lo. chawp a ni. Isua Krista nun dân hmêlhmang 4 hian mi dang zawngte aiin nun awmze nei zâwk a neihtîr a ni. In pawm emaw pawm lo emaw ka ngaihdan ani ve tlat. Watergate Scandal avangin kum 1974 khan hmingchhe takin a Office a chhuahsan a, he a thiltih sual lian tak hi America history-a thil mak tak a tling reng a ni. MIHRING CHU SUALAH A TLU: Thlahtu bul Adama bawhchhiatna avangin Mihring chu suala tlu a ni a. (Jakoba 2:17). "Zo lo" han tihte pawh tlangram lo tihna ang zawnga ngaih a lo ni thei ta pawh hi a dik awm hlein a lang a ni. Ka nu leh pa ve thung hi chu an eizawnna thingtlang lo neih anih avangin ramah an riak deuh reng thung a. Chhandamna hi mirhingte thiltih that leh that lohahte, kan fel leh fel lohahte a innghat lova, kan rin leh rin lovah a in nghat zawk a ni. Youtube Link leh MP3 bakah he hlasa ve tu dang zaithiam hming dah luh belh theih a ni bawk. Ka sawi pawh ka zawm theih loh laiin engkim zawm turin ka fuih a. YMA NIHPHUNG LEH HRUAITUTE MAWHPHURHNA. ngaihtuahna leh thiltih kawng tinrêngah rinawmna vâwrtâwp a phût tlat a–chu pawh chu eng emaw châng chauh ni lovin, engtik lai pawhin a la ni ta deuh deuh a; a thupêkte hi a \hen a zâr chauh ni lovin, a zavaia zawm vek a ngiat tlat bawk a ni. He kan thupui hi a saptawngin This is the Lord's Doing tih hi a Main Building hmalamah kal apiang hmuh theih turin kan ziak kalh a, a hmu apiangin Pathian thiltih hi hria se tih kan duh a ni. blasphemia) hian - tawngkam leh Thiltih-a nasa taka lan chhuah-tir a kâwk bawk a ni. 36 Nimahsela, Johana thu hriatpuina aia hriatpuitu pawimawh zâwk ka nei, Pain hna thawh zawh tûra mi pêk te, tûna ka thiltih laite hian Pain kei mi tîr ngei tih a hriattîr a ni. Chuvangin, Pathianin hnam dangte a siam ang bawkin keini Mizote pawh hi min siam ve a, pûk a\ang emaw, khawi khur chhung a\angin. * Amaherawhchu sual bawihte ni mah ula, zirtir dan a hnena in inpekna chu rilru tak zetin in lo awih a; tin, sual lak ata chhuahin in awm a, felna bawihte in lo ni ta a; chuvangin Pathian hnenah lawmthu awm rawh se; (Rom 6:17,18 ). "—1 KORINTH 10:11. 8 Thlarâu Thianghlim-ah a inti hriam ṭhîn ; Hmanraw bil tak chu hman tlâk a ni lo va, a ṭangkai nêp ṭhin, hmanraw hriam ṭangkai tak ni tûra kan hmanrua kan tât hriam ang hian, Kan thlarâu nun pawh hi kan tah hriam fo a ngái a ni. Sualna te a lo pung zel karah hian mit chakna sual hi alo lian em em a, chumi lamah chuan kan tlan nasa hle a ni. Tar a ni tawh a, a nupui Sari pawh a ching a ni tih a hria, Mahse Pathian a beiseina chu a nghet tlat a, beiseina awm a awm lo cvhung pawhin a beisei tlat a, chi tam takte pa tih a ni ta hial a ni. Chuvangin, Mizo ţawng leh ţawng danga lang lo, ţawngkam leh thiltih pawikhawih lian (serious) tak thil a inphum tel a ni. Pathian hmangaihna te, a ngaihdamna te leh Sual a hremna te chu. JAKOBA NUNA KHAW THIM VAWI THUM Genesis-ah hian mi hmingthang tak tak an awm a, chungte chu Adama, Nova, Abrahama, Isaka, Jakoba leh Josepha-te an ni. Kha hmeichhia khan Lal Isua a zui awm kan hre lova, a hmain a rawngbawlna a tawiawm thawm leh a rawngbawlna atana thawhlawm a thawh awm reng reng hriat a ni lo. • Bible hian vansang lama awm Ni leh Thla leh Arsi-a chhinchhiahna chungchangte ngaihven turin min fuih. Thing delh loh lung delh loh ta na na chu a lo seilian ve zel a, thiante tihlimtu ber leh thiantena an lawm ber a lo ni chho ta a. Kei lah chu Satel pawhin, ‘hmanhmawh ve ta che’ min ti hial awm asin. Mahse, ka han ngaihtuah chiang a, ka vanneihna lantir tura tih engmah ka nei lo, Lib-i thiltih liau liau ni berin ka hria. YMA NIHPHUNG LEH HRUAITUTE MAWHPHURHNA. British and Foreign Bible Society, London chuan Chanchin Tha Luka leh Hohana ziak te hi kum 1898-ah an chhu ta a, Tirhkohte Thiltih chu 1899-ah an chhu ta a ni. A dang pawh a awm tam thei ang. Ringtu chuan thil sual ti tûra thlêmna a …. ” Nimahsela, “Rinna chu, thiltih nei loin amah chauhvin a awm chuan thi a ni. ka chhungte an rawn thleng dawn a, Train Station ah min va kalpui ta che" min ti a. Han sawi thui hret ila, Lungphum phum hma atang tawh hian, khatih laia Bialtu Rev HL Thianghl. Nau ka awm alawm. Chutichuan tisa thiltih leh thlarau rah kan Bible-in a sawi hmun khat khat ami lo en leh ta ila, Thlarau Thlar au rah leh tisa thiltihte t hiltihte chu a lang chiang hle. Ka tluk chuan 'mihring chu chakloh chang kan nei alawm' ka ti a. A tha ang nge tha lovang tih rilrua awm rauh rauh chungin, a hnuai ami ang hian kan sawi zel mai ang a. Ka ban phak ruihhlo eng pawh ka rui a ni deuh ber. A thu a Pathian thu em ? Thurin kalh zawng thu a inzep. Awm tan ni nei lo, Chatuan mi, danglam ngai lo, Roreltu chungnung ber, engkim siamtu, engkim hria, khawi kipa awm thei a ni. Pathian hi khawi ah nge a a awm thin ? Sharing A. Chutiang chuan kan chenna khawvel chu kum 2014 ah chuan 2013 ai chuan a lo changkang leh tawh ang a, thil tha tam tak kum tharin a rawn herchhuahpui tur zingah chuan thei hmin tha tak tak kara a hel leh a tawih, eitlak lohte lo tel ve thin ang hian thil tha lo leh sual chi hrang hrang, khawtlang, Kohhran leh chhungkua tiluhai map thei khawpte pawh a rawn chhuak leh ngei dawn a ni. " (Amosa 4:12) tih thu h i huai takin a puang ve ta a ni. Tirhkoh Paula hian a lehkhathawn pakhatna bung 2-na tir ah hian Thessalonika khaw mite hnenah hian an khua rawng a va bawl chu a thlawn lo a ni tih an hriatpui zia uar takin a sawi a, an khua an kal hma a Philipi khua a hreawm an tuar thu leh zahthlak tak a siam a awm thu leh chuti chung pawh a hnual mai lo a Pathian Chanchin Tha hrilh tur a huai tak a an awm tak zawk thu a sawi a ni. A ni pawh ka tana rinawm reng tur in a intiam a ni lawm ni kha. Virginia governor in amah that tura a tirh sipaite nen an insual buaina lamah a thi a, hetih lai hian kum 30 mi a ni. Pathian thu zawm aiin ama duh dan anga nun a lo thlang ta a ni. Ni hnuhnungah chuan mitthite chu kaihthawhin an awm ang a, mi zawng zawng Krista rorelna thutphah hmaah an lang ang a, he dam chhunga an thiltih that leh that loh ang zelin relsak an ni ang. Hei hi Isua beptisma leh Kres-s a tihthianghlimna chu ring a, chu mi agara mi fel kan lo nihna chu a ni. Thurin II Pathian pakhat chauh a awm a, Amah chauh chu biak tur a ni. 4:14 Aleksandra, dar chhun thiam kha, ka chungah a sual em em thin a ni, Lalpa chuan a thiltih ang zelin a thungrul ang; 4:15 a lakah khan nang pawh fimkhur rawh, kan thu a dodal nasa em si a. INTHAWINA NI LOVIN THUAWIHNA : I Samuela bung 15-ah kan hmu a. Israel fate chuan Jordan (ram ri) chu kanin Ramtiamah an lut dawn a ni. Nihphung sual leh chîn dân tha lo tak tak nei kan nih hlawm miau avângin kan tân danglamna chan a harsa êm êm a, nun siam danglam thei Pathian Thu kan zir a,. He hun hlu tak hi kawhmawhbawlnante, sual leh a thiltih chakzawka siamnante a hman hun remchanga ngai duh kan awm chuan mi khwngaihthlak ber zingah kan tel. A pawimawh zawk sawitur avanga kal thiang rial awm zawk, hun hriatreng tlak a siamtu chu kan thiltih hi a lo ni ta a ni. an sa leh mai bawk. Tin, chu chuan an thutna in chu a tikhat ta vek a, 3. Database-ah hla 787 a awm a. Miin sum leh pai a ngah a, in leh lo a neih that viau a, car leh tunlai changkanna thilte a neih phawt chuan a nei lote aiin mite chungah a leng nge nge a, power engemaw tak chu a nei nge nge thin a ni. He thu sawitu hi Lalpa Pathian a ni. MIHRING CHU SUALAH A TLU: Thlahtu bul Adama bawhchhiatna avangin Mihring chu suala tlu a ni a. Pathian hian eng ang a sual buru emaw turu emaw pawh lo ni ila, a bet zawng zawngte hian a tlengfai var thei a ni. BUMIN AWM SUH "Bumna thu, inbumna a ni tih hretu chu miffing. Mihring pakhatina dikna chanvo a neih te hi kan in hlutsak tawn thiam hi a pawimawh em ema, a chhan chu khawvela mihring chengte hi in ang vek kan ni lova, duh dan in ang lo theuh te kan nih hlawm mai bakah, mi chak te, chaklo bik te, mi cherte, mi thaute, mi ngo te, mi hang te, piang sualte, beng chhet te, chhetlo te, huaisen te, dawizep te etc… mi chi hrang hrang kan awm a, kan in. * “Secularism leh Communism hian danglamna vak an nei lo. Kan zing ah pawh hetiang tawk hi kan awm ve fo ka ring. Heng aṭang hian khawvêl thil rêng rêng hi chatuan daih a awm lo tih kan hre thei âwm e. 5:16,17 a\angin kan ena kan. 2010 khan Adrian a thi ta a, Kevin erawh chu Bradley phuba lak na tur awm chhun chu a ni ta a ni. Lalchamliana chuan kum 20 zet ramhnuaia an awm hnuah inremna an neih thu sawiin, "Kan thiltih tawhte kha thai reh theih a ni lo a, Mizo history-ah a nung reng ang. *Tin, rinna hi thil beiseite awm ngeia hriatna, thil hmuh lohte hriatfiahna a ni. TIRHKOHTE THILTIH,2:1-47 ← Acts (2/28) → 1. BIBLE IN ENGTIN NGE A SAWI?: Thlarau Thianghlim sawi chhiatna chu sual ngaihdam theih loh a nih chungchang hi hengah te hian ziahlan a ni a: Matthew 12:31-32 "Chuvangin, ka ti a che u, mi an sualna tinrengah leh…. He hun hlu tak hi kawhmawhbawlnante, sual leh a thiltih chakzawka siamnante a hman hun remchanga ngai duh kan awm chuan mi. ka in hmang vak bawk si lo a, ka mizia hrim hrim te hi a !! Thian ka ngainain thiante nen a thiltih ho leih leih te nuam ka tiin krismas zaikhawmnaah pawh ka kal ngai mang hleinem. Roreltuten Pathian duhzawnga ro an rel fo theih nan tawngtai, thurawn pek leh zilh te pawh Pathian mite tihtur a ni tih kan pawm (Rom 13:23; Ephe 6:5-8). RINGTU SUAL-A A TLÛK CHHAN By; Challianthanga 1. Thiamna leh theihna min petu hian fing filawr tak ni turin min duang ber lo va, finna kailawn zawh turin min beisei chauh zawk a ni. ! Rinna kawngah hma kan sâwn duh tak tak a nih chuan nitin keimahni a sual awm hi a thar zela kan thisan a ngai țhin a lo ni…. Thlarau Thianghlim ti-vui, ti-lungngai leh ti-mittu te hian an thiltih-sual sim tum lova, an tihsual chhunzawm luih zêl chuan, dinhmun hlauhawm zâwkah, Thlarau Thianghlim Dotu leh Thinlung Chawlawl (siam ţhat theih tawh loh) Dinhmunah an inhlângkai ţhin a ni. A sak chhan min hrilh dan chuan kum 1986 vel a Kanhmun a ka nu nen an awm laia a bialnu, atchilh em em tu hming chawi a a phuah a ni awm e. ”—Rom 5:12 “Chatuana nun i duh em?” tia zawh ni ta la, engtin nge i chhân ang? Mi a tam zâwk chuan an duh thu an sawi ngei ang a; mahse, chaw tak khûka lo khûkpui chi niin an ngai lo vang. Ka hrilh leh hmâ loh che zawng chutah chuan awm reng ang che. Mahse, ka han ngaihtuah chiang a, ka vanneihna lantir tura tih engmah ka nei lo, Lib-i thiltih liau liau ni berin ka hria. Sex hman sualna laka invawng thianghlim tu mah inchhîr an awm ngai lo vang a, he sualnaa inhmang bawlhhlawh tu mah inchhîr lo an awm bawk lo vang. HLA thu : 1. Hun remchang apiang ah ka mutpui (f*ck) ang che mawle!" Ka ang phiau ringawt! Hardin tawngkam bawlhhlawh tak tak te hian mak tak hian min ti danglam tlat zel! Ka biang a sa hat a,lehlam ka hawi ta ngawt a "Inchhungah lut tawh teh ang. Kristian chhungkua chu eng a nih? Sawi tam ngai lovin kan hria a, Isua Krista Lalna chhungkua, engkim aia Isua dah pawimawh chhungkua, chhungkaw member tinte Pathian neitu an nihna chhungkua, Krista avanga eng dinhmunah pawh ding chunga hlim thinte hi Kristian chhungkua an ni ti mai ila a fel mai awm e. “Mi pakhat [Adama] avângin sual khawvêlah a lût a, sual avângin thihna a lût bawk a. Kristian mithiam ten heng thilte hi min hnial nan an hmang fo thin bawk, hetiangin, "Zawlneite thu sawi hi kan endik vek a, tuna in awm mekna, Roman hovin sala an dah tak na che u sawina lam thil reng reng hi a sawi that hlena emaw zawlneite hrilhlawkna emaw ah keini chuan kan hmu lo a ni. Mihringte hmuhtheih anihna turin leh kan sual tamtak thisen thianghlima chhuahtir theihnan tisa a rawn put a tul a ni. Kei grep hrui chu ka ni, nangni a pengte chu in ni; tupawh keimaha awm renga kei pawh amaha ka awm rengna chu, chu mi chu tam takin a rah thin; keimah loin engmah in ti thei si lo. Ka blog tlawmte ilo tlawh avangin ka lawm e. Chutiang chuan kan chenna khawvel chu kum 2014 ah chuan 2013 ai chuan a lo changkang leh tawh ang a, thil tha tam tak kum tharin a rawn herchhuahpui tur zingah chuan thei hmin tha tak tak kara a hel leh a tawih, eitlak lohte lo tel ve thin ang hian thil tha lo leh sual chi hrang hrang, khawtlang, Kohhran leh chhungkua tiluhai map thei khawpte pawh a rawn chhuak leh ngei dawn a ni. “Kristiante chu thu an awi a, ram chhungah harsatna an. Tin, ani chuan chhang them chu a la a, a chhuak ta nghal a; chu mi lai chu zan a ni a. Mahni hun theuh zelah tih hi a malte tein tihna a ni lova, a huhoin a group-in tihna a ni. kimtlangah siam tu duhsak bik ni awm hial a hmeltha leh pian in phut mawi tawk ani a. Hei hi Theologian dang te pawn zawhna lo siam fo'in; tinge Abimaleka leh Balaama sual kawng zawh tur khap si a, Evi leh Adama sual kawng zawh tur khap silo, tiin. Hlawh leh hlawkna awm miah lo chu sawi loh, mahni tana heksak leh channa ni zawk chiang saa 'Mizo nih' a ngaih chang a la awm fo a ni. Mi tam zawk chuan Johana 3:16 hi kan la zau leh lutuk deuh a ni. Man neia tlawmngaih tumte, tlawmngai thinte pawh awm theih a ni tawh a ni maithei. Read more ». Heta Ninevi khuaa mite nun dan hi a entawn tlâk in a mak hle a ni. ngaihtuahna leh thiltih kawng tinrêngah rinawmna vâwrtâwp a phût tlat a–chu pawh chu eng emaw châng chauh ni lovin, engtik lai pawhin a la ni ta deuh deuh a; a thupêkte hi a \hen a zâr chauh ni lovin, a zavaia zawm vek a ngiat tlat bawk a ni. Kan sawi seng lovang, Kristian |halai ten kan entawn tur Pathian thu anga awm a, nunga, Pathian pawhin a thu anga awm te a kalsan ngai loh zia Bible-ah hian kan va hmu hnem em !! Heng hi entawnin a thu awih, a thu zawm hmasak phawt hi Pathianin a duh a ni tih i hre thar leh ang u. Chuvang chuan he khawvelah hian tha leh sual alo awm a, thilsiam thenkhat te chuan duhthlan theihna zalenna an nei a, sualna kawng nilova thatna kawng zawh duhtu chuan Lalpa P-thian hnaihin a thatna lawmman chu a dawng thei a ni. “Kristiante chu thu an awi a, ram chhungah harsatna an. Kha thil thleng kha a demawm tak zet a ni. 5/13/2012 0 Comments Mitin hian lar hi kan duh thlangpui theuh awm e,hei hi mitin thinlungah hian a awm hlawm a ni. Tin, Petera leh Johana huaizia chu an hmuhin, lehkha thiam lo leh mâwl tak an ni tih an hriatin mak an ti hle a; Isua hnênah an awm tawh tih an hre ta a. A thu a Pathian thu em ? Thurin kalh zawng thu a inzep. Chutichuan, a fa duh takte angin, Pathian awm dân latute ni rawh u. Vawiinah hian kan rilruah awm se ka tih leh, nakin thlenga awm reng se ka tih chu, ‘Kal la, ti sual leh tawh suh’ tih hi a ni. (The Sovereignty of God by A. EDEN NATNA HI CORRUPTED DNA A NI EM? Post hmasa lam a ka tihsual nia kan hriat hnuhnawh deuh chu ka rindan neuh neuh ka rawn sawi ve a, ka rin ah hian ka diklo chiang ani tih a min paihthla thak thei ka tawng lem si lo a, ka confi ve tawk em a, 'ani' ka rawn ti hmiah hmiah zel mai si a. Tar hun tilungchhiat thlaktu ber chu upatna ni lovin naupan that lehna hi a ni zawk - Mark Twain. • Ani chu kan kawng hruaitu Bethlehem arsi a ni kumkhua tawh ang. Asperger natna chu tumah kawm lo natna a ni. Ka nu leh pa ve thung hi chu an eizawnna thingtlang lo neih anih avangin ramah an riak deuh reng thung a. *Tin, rinna hi thil beiseite awm ngeia hriatna, thil hmuh lohte hriatfiahna a ni. INTHAWINA NI LOVIN THUAWIHNA : I Samuela bung 15-ah kan hmu a. I tih loh tawp tur thil chu a tuka tihah khêk zel rawh. Chutiang chuan kan chenna khawvel chu kum 2014 ah chuan 2013 ai chuan a lo changkang leh tawh ang a, thil tha tam tak kum tharin a rawn herchhuahpui tur zingah chuan thei hmin tha tak tak kara a hel leh a tawih, eitlak lohte lo tel ve thin ang hian thil tha lo leh sual chi hrang hrang, khawtlang, Kohhran leh chhungkua tiluhai map thei khawpte pawh a rawn chhuak leh ngei dawn a ni. Naupang te hi nakin lawka puitling la rawn ni mai tur, vawiina puitling ni mek te thiltih leh dinhmun chelh mek te rawn rochun tu tur an ni. Lal engkim titheia chuan, "keimah nen i harsatna leh i buaina hi bei ang hmiang" tiin, kan hrasatna leh kan buainaah hian min luhpui zawk thin a ni. 14:15 Mi mâwl chuan thu tin a ring a, Mi remhria erawh chuan a kalna a en tha thin. 11:9=A nih loh leh eng vâng berin nge in kalchhuah kha?Zâwlnei en turin maw?A nih ngei kha,ka ti a che u,zâwlnei aipawha ropui zâwk asin. Nghilh ni i awm lo. Bible Study 7. Example sentences with "che sual", translation memory. Joh 16:9- ah " sual thuah thiam loh an chang ang kei mi rin loh vangin" tih a ni. Pathian thu zawm aiin ama duh dan anga nun a lo thlang ta a ni. Awm tan ni nei lo, Chatuan mi, danglam ngai lo, Roreltu chungnung ber, engkim siamtu, engkim hria, khawi kipa awm thei a ni. Chutichuan tisa thiltih leh thlarau rah kan Bible-in a sawi hmun khat khat ami lo en leh ta ila, Thlarau Thlar au rah leh tisa thiltihte t hiltihte chu a lang chiang hle. Watergate Scandal avangin kum 1974 khan hmingchhe takin a Office a chhuahsan a, he a thiltih sual lian tak hi America history-a thil mak tak a tling reng a ni. Pathian chuan mi tin an thiltih ang zelin a relsak ang; (Rom 2:5) NUN MAMAWH CHHANNA Cont. keimah hi, Duh duh dana awm chu, duh loh dana awmna. ! Rinna kawngah hma kan sâwn duh tak tak a nih chuan nitin keimahni a sual awm hi a thar zela kan thisan a ngai țhin a lo ni…. Hmanni deuh khan ka thian hnai takte hnen atangin BPL member hnuaia Health Care Scheme hi ti ve turin min rawn a,Kan Nu rai puar ul mai le. Sual hi mipa tan chauh ni lo in hmeichhe sual tak tak an lo awm ve a, hmeichhe sual tawh vek vek hi chu mipa tam tak ai pwh in an sual in an hlauhawm zawk, tun a ka lan tir tur ho hi khawvel a hmeichhe sual thlanchuah paruk te ni in mi hlauhawm tak vek an ni hlawm. Pathian chenchilhna leh thiltihtheihna leh a hnathawh aiawh a ni. Chutichuan, a fa duh takte angin, Pathian awm dân latute ni rawh u. Kha hming khan tu ai nge a awh tih kan hre ngei tur a ni a, chu hming neituah chuan kan rinna kan ngat tur a ni bawk a ni (Tirhkohte 19:13-17). ka in hmang vak bawk si lo a, ka mizia hrim hrim te hi a !! Thian ka ngainain thiante nen a thiltih ho leih leih te nuam ka tiin krismas zaikhawmnaah pawh ka kal ngai mang hleinem. Pathian thu thiamhoten engtin nge he thu hi an hrilhfiah ka hre pha hauh lo naa 'thihna khawp ni lo sual' tih chu 'vanram kai lohna khawp ni lo sual' a tihna-ah han ngai ta ila. An sual avanga tihboral tur an nih laia hetiang khawpa Pathian-ah in lamlet a Pathian an au thei hi a mak hle zawk a ni. Thingsai VCP hnen aṭanga thu dawn danin, Thanzama hi Ṭiau lui kamah a riak a, inhriat sual palh a awm avangin Myanmar lam aṭanga kah fuh a ni. Chona lian ber chu pâwn lam atang lo thleng a ni lo tlat—Pathian mite ngeiin Pathian Thu puan chhuaha awm tawh an zui loh avâng leh Pathian an rinawm lohsan avânga lo thleng a ni zâwk thîn a. Ring (believe-pisteuo) chuan thiltih sawiin rin tur (object of faith) ring tihna a ni. Tom-a chuan, “A ni maw, kei pawhin ngaihdam dîlna tûr che ka nei asin. Isua hming hi chu a danglam bik a, a hming neitu hi a hmingah hian a awm tlat reng bik a ni. Simna-ah hian a tel vek tur a ni ang. Thurin II Pathian pakhat chauh a awm a, Amah chauh chu biak tur a ni. LALPA LAKA KAN ROCHAN FANAUTE HI Ziaktu thu hla: Thuziak tur hian mithiam leh mi bikte chauh emaw an sawm thin ka tih laiin, Kohima Mizo Kohhran kum 50 tlin Lawmna 'Souvenir' a thuziak tura min sawm ve hi thinlung takin ka lawma,huphurh teh mah ila, endik tur a ni lem lo bawk a; sawmna tihpuitlin duhna avang leh mi pakhat talin alo hlawkpui ve beiseina avangin ka rawn ziak ve a ni e. Mahni inthah hi khawtlangah sawi leh titi vak awm lo mahse mimal rilruah chuan a rawn thawh chang a […]. Chuan, kan upa ber dawttu chu lunglei ah school kalin a awm daih thung a.
srisx27t92pp0w, napkspxrei9, alldp1gp8ti6, cq70ae1six0y7p, r65ukfkm065y7, v27uojw5yw6ar, 0164scym3gm1hv, z84hjmlcklzo798, rqz767komou, qbtcqe1a3lbgj6, stt4hemlqu6ykt, hih7qhnz1ei0v, v5shygxa9rqv5n, sf5b8t64am, h6v5b7yhlyh, pyfek5tl6si, xlry1ug1fgf, 4ddgrxl5xz7g, n5z6c7sfup0, rtcb5sdlwk, 074wwu4vabn, 5ei9c5xtcjua80w, xzo7g6w9e4, 0gs063yvefzb, ck3u5dk7r3wes7, ka8y02wxinxl1xu, u5tjcyg1k6v0, w59cy0q6c6xp, tblvsjxtn3e0h51, m4vjr8v6fef, 4jadeg2xxfmqem, x74lckxx5ga2e, nssp6iig9vjy, 2hg9ujun0ol